Warning: declare(encoding=...) ignored because Zend multibyte feature is turned off by settings in /home/-www/mauer.hu/htdocs/safety_bg/BotDetect/CaptchaClass.php on line 2
| Safety.bg - Сигурното място
Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
На фокус
Кратка история на застрахователното дело
16.02.2012
размер на шрифта 

 

Всички правим планове, но живеем непредсказуем живот, без да сме сигурни какво ще ни поднесе утрешният ден. Именно тази непредсказуемост довела до началото на застрахователната индустрия. Тук накратко ще разкажем за корените на този бизнес и ще разгледаме някои основни правила, на които е основан.


Преди около 2000 г. пр. н.е. китайските фермери са доставяли реколтата си до пазара чрез лодки. Понякога обаче отделни лодки потъвали в честите бури, затова фермерите започнали да разпределят реколтата си в лодките на други фермери. По този начин, ако една или друга лодка потънела, даден фермер не губел цялата си реколта, а само част от нея. Така загубите на фермерите били много по-малки и никой фермер не изпадал в тежки финансови затруднения.


Първите реални застрахователни договори са сключени през XVII век в Лондон. През 1666 г. голям пожар в Лондон изпепелил 13 200 къщи. Като последица от тази трагедия, Николас Барбън отворил първата компания за застраховане на сгради през 1667 г. и е считан за основател на този вид застраховки. Името на компанията било „Застрахователният офис”. Никой не знае с точност какво е станало с компанията, но се счита, че е банкрутирала след известно време. Компанията на Барбън може да се счита за първата в света, но първата официално документирана застрахователна компания е „Sun Fire Office”, създадена в Лондон през 1710 г. Днес тази компания е позната като „Royal & Sun Alliance” и е най-голямата застрахователна компания в Англия.


Около 1688г. Едуард Лойд отворил бар в Лондон, който станал много известен сред собствениците на кораби, търговци и капитани. Постепенно барът се превърнал в място, където можело да се научат най-актуалните новини относно корабоплаването. С времето собствениците на кораби, които по това време често били обект на грабежи, и търговци започнали да търсят начини да намалят загубите си. Те знаели, че ще изгубят по някой кораб от време на време, но не знаели точно кой кораб и точно кога. Тогава заможни бизнесмени се съгласили да приемат определена сума пари от собствениците на кораби и търговци срещу обещание да платят за загубата на кораб, ако това се случи. Днес Lloyd е една от най-известните и големи компании за застраховки от този тип.


Първата застрахователна компания в Америка е основана през 1732 г. Тя застраховала сгради и се намирала в Чарлстън, Южна Каролина. Бенджамин Франклин помогнал изключително много за популяризирането на застраховките, а през 1752 г. отворил и собствена застрахователна компания.


За разлика от риска при инвестициите, рискът при застраховките се отнася до възможната загуба на нещо. Най-важното е, че застраховките не се отнасят до самата загуба, а до риска от загуба. Има два вида риск, от които само единият може да бъде застрахован. Тези рискове са спекулативен риск и същински риск. Спекулативният риск се отнася до възможността от загуба, печалба или нито загуба, нито печалба. Този риск е свързан с инвестиции и хазарт. Именно този риск не може да бъде застрахован. Същинският риск се отнася само до възможността от загуба и може да бъде застрахован. Целта на застраховката е при загуба, причинена от определено събитие, да възстанови финансовото положение на застрахования субект до нивото преди загубата.


Застраховките са еволюирали значително от времето на китайските фермери. Днес има хиляди застрахователни компании, които застраховат най-различни видове риск. Единственото нещо, което не се е променило през годините относно застраховките е основната идея на тази дейност: да се разпредели риска между повече хора, за да се намали финансовата загуба на дадения субект при настъпване на неблагоприятно събитие.


Автор: Деян Кожухаров, източник: Bulgaria-weekly.com

 



сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички