Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
На фокус
Безопасност в социалните мрежи
20.01.2012
Автор: Огнян Глушков
размер на шрифта 

 

Популярността на социалните мрежи(Facebook, Twitter, MySpaceи др.) се увеличи многократно през изминалите години. Броят на възрастните потребители на интернет, които имат профили в тези сайтове е нарастнал четири пъти за изминалите 5 години. Скорошно изследване показа, че 91% от потребителите на социалните мрежи са получили някаква форма на спам, а 54% са били цел на фишинг атаки (бел.ред. – Фишинг атаките са най-разпространените киберзаплахи през последните години. При тях измамници, представящи се за служители на компании, най-често банки, се опитват да убедят потърпевшите да дадат важна лична и/или финансова информация, като я въведат в уебсайт, който изглежда точно като истинския, но е негово фалшиво копие). Въпреки увеличаващото се внимание над сигурността в социалните мрежи, потребителите трябва да останат бдителни и да вземат необходимите мерки за сигурност.

 

Какви са проблемите в сигурността на социалните мрежи?

 

Тези сайтове навлизат все повече в полезрението на недоброжелателите, понеже количеството потребители, а следователно и лична информация, постоянно расте. Самите сайтове насърчават потребителите си да публикуват подобна информация. Грешната представа за анонимност, както и лошото чувство за сигурност, може да заблуди потребителите да предоставят повече информация, отколкото биха дали на непознат, срещнат на улицата.

 

Информацията, която предоставяте онлайн  може да бъде използвана в опит да откраднат самоличността ви, придобивайки достъп до финансовата ви информация. (бел.ред. – Много потребители се изкушават да отворят интересно видео, публикувано на стената на приятел. За съжаление това видео може да води към сайт, който да зарази компютъра ви с програми, целящи да откраднат личните ви данни.) 

 

Какво можете да направите, за да се предпазите?

 

  • Обновявайте редовно софтуера си: Убедете се, че компютъра, който използвате за връзка с интернет, има необходимите мерки за сигурност – антивирусна и антиспайуер програма и защитна стена. Обновявайте ги редовно. Инсталирайте последните модификации за операционната система.
  • Използвайте сложни пароли: Предпазете акаунтите си за социалните мрежи със сложни пароли. Не казвайте паролата си на никого и не я използвайте на други места. Някои сайтове предоставят възможност да ползвате телефона си, като част от системата за вход. Изключително важно е да не използвате паролата си в други сайтове.
  • Линкове: Бъдете изключително внимателни, когато отваряте линкове. Ако заглавието ви се стори странно, подозрително, или прекалено хубаво, за да е истина, не отваряйте линка, дори и да е на стената на най-добрия ви приятел. Неговият акаунт също може да бъде заразен с програми, изпращащи лъжливо съдържание.
  • Измами: Престъпниците се възползват от отворения стил на социалните мрежи, за да мамят потрбителите. Измами често включват обява за работа и пари. Друг чест сценарий е молба от ваш приятел, твърдящ, че е ограбен в чужбина и му трябват пари. Внимавайте, когато се свързват с вас в социалните мрежи с искане за пари или учудващо добро предложение.
  • Поверителност: Не мислете, че я имате в социалните мрежи. Не споделяйте конфиденциална информация, било тя лична или служебна. Публикувайте само това, което бихте казали на напълно непознат човек. Разгледайте информацията за поверителност на уебсайта. Някои сайтове предоставят информация, като имейла и името ви на трети лица. Ако един сайт не предпазва достатъчно добре личната ви информация, не го използвайте.
  • Лични данни: Не отговаряйте на съобщения, молещи ви да потвърдите потребителското си име и парола.
  • Внимавайте при инсталиране на приложения: Някои социални мрежи предоставят възможността да инсталирате приложения, разработени от трети страни, като например игри. Имайте предвид, че няма контрол върху тези приложения от страна на сайта, а те могат да използват цялата информация, която сте публикували. Измамните програми могат да използват този достъп до профила ви и да комуникират с приятелите ви от ваше име. Инсталирайте приложения, които произлизат от надеждни компании, и имайте предвид, че при инсталация, някои приложения могат да променят настройките за сигурност на вашия компютър.


сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички