Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
На фокус
Кражба на самоличността
23.01.2012
Автор: Огнян Глушков
размер на шрифта 

 

Какво представлява кражбата на самоличността?

Кражбата на самоличността се случва тогава, когато някой използва вашата лична информация (име, ЕГН, номер на банкова карта), без вашето знание или разрешение, за да извърши измама или други престъпления.

 

Престъплението може да се извърши под много форми. Крадците на самоличност могат да наемат апартамент или да регистрират сметка на ваше име. Вие може да не разберете за това, преди да видите сметки или такси, на ваше име, които не са ваши.

 

Кражбата на самоличността е много сериозно престъпление. Някои жертви могат бързо да разрешат проблемите си, но на други им отнема много време и средства да изчистят името си и да изплатят натрупаните им дългове. В редки случаи потърпевшите дори могат да бъдат арестувани за престъпления, които не са извършили.

 

Как престъпниците крадат самоличности?

За измамниците вашата лична информация е ценна като злато. На тях им трябва вашето име, ЕГН и финансова информация. Опитните престъпници могат да се опитат да я получат по множество начини:

 

  • Ровене в боклука. Те се ровят в боклука ви, в търсене на сметки и други документи с вашата информация.

 

  • Фишинг атаки.Преструват се, че са служители на финансови институции и изпращат е-мейли, в които искат да попълните информация за себе си.

 

  • Промяна на адрес. Чрез попълване на форма за промяна на адреса, пренасочват сметките ви към друго място.

 

  • Старомодни кражби.Крадат портмонета и чанти; поща, включваща писма от банки и сметки. Друга опция на престъпниите е да подкупят служители, които имат достъп до вашите данни.

« Назад Страница 1 от 2 Напред »


сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички