Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Държавата ще се бори с киберпрестъпността
12.09.2012
размер на шрифта 

Директорът на Държавната комисия по защита на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова съобщи пред БНР, че се подготвя създаването на орган по киберсигурността, в който ще работят 70 души. В момента се проучва международният опит в тази област. Според Цвета Маркова за изграждането на новата агенция за защита ще бъде необходима поне една година.

"Назначена беше междуведомствена работна група, която на експертно ниво трябваше да проучи световната практика - най-добрите, най-лошите практики, за да не правим като най-лошите, които вече са допуснали някакви грешки. Тя включваше експерти от Министерство на отбраната, МВР, ДАНС, ДКСИ, мисля, че имаше и от Министерство на финансите. Като цяло тази работна група приключи със становище, че трябва да има такъв орган с най-общ щат от около 70 души. Вече политическо решение е дали този орган ще бъде в МВР, в ДАНС или някъде другаде", заяви Маркова.

"По-важното е, че киберсигурността изисква много високо технологично ниво на техниката и на софтуерните продукти, това е може би най-скъпият вид сигурност", подчерта Маркова.

На пресконференция директорът на ДКСИ обяви, че България и Великобритания са подписали споразумение за обмен на класифицирана информация. Маркова уточни, че споразумението касае обмен на информация за криминални прояви и от него могат да се възползват и структурите на МВР.

 

Източник: www.cross.bg

Снимка: www.sxc.hu



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички