Според проведено проучване в осем китайски града, 78% от жителите им смятат, че има проблеми с безопасността на произведените от местни компании храни.
73% от жителите на Шанхай и на още седем големи града смятат, че качеството на китайските храни – и по-специално на месните и млечните продукти – е незадоволително, като процентът им непрекъснато расте. Тази тенденция се дължи донякъде и на скандалите с производители от последните месеци. Едва 6,7% смятат, че продуктите, местно производство, са станали по-сигурни.
Болшинството от анкетираните критикуват не само производителите, но и властите, които според тях не са упражнили достатъчен контрол и не са наложили адекватни на нарушенията санкции. Жителите на големите градове се оплакват и от ограничения достъп до информация относно безопасността на храните.
Много китайци дотолкова не се доверяват на китайските храни, че внасят продукти на много по-висока цена от съседните страни, основно за кърмачетата, децата и възрастните членове на семейството.
Според годишния доклад на Китайската академия на науките, безопасността на храните е един от основните проблеми на китайците, който се класира на четвърто място след цените на имотите, инфлацията и неравностойното заплащане.
На проведена през април тази година конференция относно безопасността на храните, специалистите изнесоха данни, че броят на разболелите се от консумация на некачествени храни граждани в страната е над 200 милиона годишно.
Снимка: www.sxc.hu
|