Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Природните бедствия причиняват все по-големи материални щети
06.03.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

В понеделник, 5 март, на специално организирана пресконференция в Ню Йорку Маргрет Валстрьом, представителят на ООН по бедствия, заяви, че през 2011 г. природните бедствия са причинили щети за над 380 милиарда долара.

 

Аварията във Фукушима е причинила щети за близо 210 милиарда долара, следвана от наводненията в Тайланд с 40 милиарда.

 

Сумата от 380 милиарда долара е със 75% повече от досегашния рекорд през 2005 година, когато щетите скочиха заради опустошителния ураган Катрина в САЩ.

 

Валстрьом подчерта, че земетресенията предизвикват най-много материални щети и вземат най-много човешки жертви.

 

Междувременно като цяло материалните щети се увеличават, а човешките жертви имат известен спад. Причина за това е, че държавите са подобрили системите си за ранно предупреждение и са по-подготвени за реакции по време на катастрофи. "Икономическият аспект на катастрофите обаче е голяма заплаха за много държави" - заяви Валстрьом, добавяйки, че половината от жителите на Земята са застрашени от природни бедствия.

 

Рискът от природни бедствия бележи сериозен ръст през последните десетилетия основно заради промяната в климата, изчерпването на природните ресурси, неправилната обработка на почвите и влошаващата се околна среда. През 2050 г. човечеството ще има нужда от 50% повече хранителни продукти, 45% повече енергия и 30% повече питейна вода, като трябва да се има предвид, че и днес тези ресурси са доста ограничени.

 

Всяка държава трябва да интегрира в националните си планове за развитие и конкретните действия, свързани с промяната на климата и природните бедствия.



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички