Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Държавата дължи над 700 хил. лева на охранителни фирми за охрана на язовири
05.03.2012
размер на шрифта 

Министерството на земеделието и храните дължи близо 700 хил. лв. за охрана на язовири, управлявани от "Напоителни системи", оплакаха се в понеделник от частни охранителни фирми. Държавата не плащала за услугите на частните дружества от април миналата година и въпреки неколкократните обещания на земеделския министър Мирослав Найденов проблемът с борчовете продължава да стои неразрешен.

Типично по нашенски, малко след като проблемът бе обявен в медиите, от пресцентъра на аграрното министерство съобщиха, че министър Найденов е разпоредил на "Напоителни системи" да изготви погасителен план за изплащането на задълженията към охранителните фирми, които пазят язовирите.

Проблемът възниква през март 2011 г. след закриването на Агенцията по хидромелиорации, когато водоемите, собственост на земеделското министерство, минават към "Напоителни системи". Така 105 охранители стоят без заплата и нямат договор за пазенето на язовирите, обясни Вера Брезовска, представител на една от частните фирми.

 

Именно закриването на Агенцията е довело до проблемите със заплащането на парите за охрана, тъй като договорите на охранителните фирми с нея не са били прехвърлени към "Напоителни системи".

"Ние сме кредитирали държавата в лицето на Министерството на земеделието по няколко параграфа. Кредитираме ги с охрана – услуга, която те в момента не заплащат. Кредитираме държавата с отговорност: ако не дай си, Боже, нещо се случи в тези язовири, отговорността автоматично ще премине към нас. Когато държавата ти е кредитор, нейните служители да се държат по този начин с неглижиране на проблема, е меко казано престъпление", каза тя.

Има декларирана воля за справяне с проблема от страна на държавата, но решен проблем нямаме, каза Брезовска.

 

Охранителните фирми подготвят завеждане на дело в съда срещу Министерството на земеделието.



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички