Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
На фокус
Методи за отваряне на ключалки
18.01.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

 

Няма неразбиваема ключалка, врата или сейф. Всеки производител на такива продукти го знае. Всички защити, които притежават ключалките имат само една единствена цел: да забавят възможно най-много крадците. Защото факторът време е ключов за тях. Средностатистически ако един крадец не успее да отвори вратата до 5 минути, то той я оставя. Разбира се, това зависи и от конретните обстоятелства, дали той „работи” във вход на жилищен блок или в отдалечена къща в края на селото.

 

Последните години доста медийно внимание получи т.нар. метод „бампинг ключ”, който всъщност не е чак толкова нов, колкото си мислят хората, само малко беше „позабравен”. При него се използва физичния закон на „удрящите се топки” – когато една топка удари друга, то тя предава и своята сила. По този начин чрез подходящо направен ключ може да се отвори всяка клячалка от дадения модел само чрез почукване върху ключа с чукче. Щифтовете подскачат при ударите с чукчето, в даден момент се наместват така че роторът се завърта.

 

Въпреки че на пръв поглед нещата изглеждат много лесни за страничния наблюдател, трябва да се знае че изработката на такъв „бампинг” ключ изисква доста умения, опит и познаване на конкретния модел ключалка, а на пазара има стотици такива. Ето и едно кратко демонстрационно видео за метода „бампинг ключ” (bumping key):

 

 

Всъщност най-разпространеният метод за отваряне на ключалките е този на счупването или усукването. Ако ключалката се подава над шилда с повече от 3 мм, то тя лесно може да бъде счупена с т.нар. „меча лапа” или друг подобен инструмент. Поради конструктивната си особеност, най-слабото място в корпуса на всяка ключалка е по средата, където се намира палеца и отвора за закрепващия винт. При натиск, оказан напр. с гореспоменатия инструмент „меча лапа”, ключалките се чупят именно по средата. Крадецът лесно изважда отчупеното външно парче, след което достъпът до вкопаната брава е отворен и тя може да бъде приведена в работа и вратата да бъде отворена за секунди. 

 

Този метод е любим на крадците поради фактът, че е бърз и безшумен, които са едни от най-важните фактори за тях. През годините производителите на ключалки са разработили най-разнообразни, повече или по-малко ефективни, методи за защита срещу счупване. Някои фирми използват стомана за изработка на цялата ключалка, други употребяват гъвкави материали в средата, за да направят ключалката усукваема, трети свързват двете страни на ключалката, за да я направят по-здрава в средата.


« Назад Страница 1 от 2 Напред »


сподели по
Следваща статия
Коментари
Melanietypox
10.23.2016 02:50:41
901 894
XRumer 12.0.19 is the BEST
RocioXRuma
11.30.2016 08:30:39
799 879
Hi! Where I can download the XRumer 12? This URL is not working - http://freecheapxrumer.com/ :(
CurtisOl
02.13.2017 07:38:21
694 899
izoeege http://www.tacadetinta.es/abercrombie-and-fitch-logo http://www.denisemilani.es/872-air-max-zapatos.php http://www.younes.es/349-nike-air-max-thea-premium-beige http://www.cdoviaplata.es/calzado-mbt-online-634.html http://www.denisemilani.es/614-nike-360-air-max.php Nike Huarache Gucci Camisas Lacoste Originales Nike Grises Con Naranja Nike Blazer Low Mujer Puma Shoes 2016 Rihanna

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички