Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Полезно
Безопасно шофиране по мокри пътища
21.02.2012
Автор: Огнян Глушков
размер на шрифта 

Всяка година стават стотици пътни инциденти поради мокри пътища и дъждовно време. SAFETY.BG ще отговори на няколко въпроса и ще ви представи няколко съвета как да разпознавате и реагирате на опасните пътни условия, породени от мокри пътища. Безопасното шофиране в такива ситуации ще попречи на това да се превърнете в поредната статистика.

 
Защо шофирането по време на дъжд е опасно?
 
Когато завали, водата се смесва с натрупаната по пътищата мръсотия и се издига на повърхността на настилката, образувайки тънък и много хлъзгав слой.
 
Намалете скоростта!
 
Най-доброто решение, което може да вземете, за да предотвратите инцидент, е да намалите скоростта. При по-ниска скорост по-голяма част от грайфера на гумите е в контакт с асфалта, като с това се увеличава сцеплението. Стремете се да карате равномерно. Избягвайте резки маневри, потегления и спирания.
 
Спазвайте дистанция!
 
Дори с гуми в добро състояние, времето и разстоянието необходимо, за да спрете на мокър път, е три пъти по-голямо, отколкото при суха настилка. Карайте на поне три дължини на автомобила от колата пред вас. Включете фаровете си, за да бъдете по лесно видими. Следете стоповете на колата пред вас.
 
Какво да правите, ако изгубите контрол над автомобила?
 
Ако колата поднесе пробвайте следното:
  • Не натискайте спирачката рязко. Натиснете педала плавно и постоянно.
  • Завийте в посока на приплъзването.

При мокър асфалт може да загубите контрол над автомобила заради аквапланинг. Аквапланинга е явление, при което автомобилът се „плъзга” по натупаната върху настилката смес от вода и мръсотия. Ако се случи на вас:

  • Махнете крака си от педала на газта, но не натискайте спирачката.
  • Ако автомобила ви е с ръчни скорости, натиснете съединителя и оставете колата да намали сама.
  • Ако колата е с автоматични предавки, хванете здраво волана и натиснете леко педала на спирачката.
Не шофирайте, ако сте уморени или разсеяни!
 
Шофирането по време на дъжд изисква завишено внимание, особено нощем. Ако сте уморени, намерете удобно място да отбиете и си починете. Избягвайте дейности, които да ви накарат да махнете едната или двете си ръце от волана – ядене, пиене, пушене, говорене по телефона, подаване на предмети на пътници на задната седалка и др.
 
Проверете гумите си!
 
Шофирането с износени гуми е значително по-опасно на мокра настилка.
  • Според чл. 10, ал. 9, буква „Г” от ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата, дълбочината на шарката на грайфера на гумите трябва да е над 1,6 мм.
  • Проверявайте налягането на гумите и дали се износват равномерно.
  • Ако живеете в район с повече валежи от дъжда – например по морето –  помислете за инвестиране в гуми, предназначени за хлъзгави настилки.
 
 
 


сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари
Павел Жеков
04.02.2012 08:31:08
881 988
Махнете крака си от педала на газта, но не натискайте спирачката. Ако автомобила ви е с ръчни скорости, натиснете съединителя и оставете колата да намали сама. Ако колата е с автоматични предавки, хванете здраво волана и натиснете леко педала на спирачката. Това което препоръчвате е опасно.Много ви моля не изказвайте грешно и непрофесионално мнение с което неправилно подвеждате шофьорите.С добронамерени поздрави.Павел Жеков.

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани интервюта
Вижте всички