Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Полезно
Рисковете при пътувания в страни от третия свят
17.02.2012
Автор: Огнян Глушков
размер на шрифта 

Ако за пръв път отивате в страна от третия свят, било то по работа или за удоволствие, е нормално да се чувствате несигурен от непознатата обстановка и култура. Параноичност ли е да се страхувате, когато някой ходи след вас или този страх е основателен?

 
Американска консултираща организация е усъвършенствала набор от съвети за фирми, които изпращат служителите си на командировки в страни от третия свят.
 
Ето примери за изготвените съвети:
 
На улицата
 
Ако имате усещането, че ви следят – не забавяйте темпото си. Когато намалите скоростта си ставате по-лесна цел. Този, който ви следи най-вероятно има съучастник, който ще се опита да ви разсее. Затова когато сте на улицата ходете бързо по всяко време. Не спирайте да разглеждате или да снимате. Избягвайте тълпи, които могат да ви забавят.
 
В много държави е неуместно да доближавате непознат, затова бъдете нащрек и имайте резерви към прекалено приятелски настроени непознати. Честа измама е непознати да ви предлагат да обмените долари или евро на добри курсове. Те ще ви покажат пачка пари и след това ще я сменят с друга - без никаква стойност.
 
Старайте се да не носите голям багаж докато ходите. Това ви прави по-забележим. Ползвайте само препоръчани от хотела или летището таксита.
 
В кола
 
Не спирайте ако използвате автомобил за придвижване и се загубите в привидно опасен квартал. Погледнете картата в движение. Не позволявайте околните да разберат, че сте се загубили. Старайте се да изглежда, че знаете точно какво правите. Не използвайте обществени телефони – в опасните квартали най-вероятно не работят. Най-добре е предварително да проучите къде отивате. Погрижете се багажа ви да не се вижда.
 
Ако сте жертва
 
Ако откраднат портфейла ви, не преследвайте престъпника. Крадците обикновено имат съучастници. Ако смятате, че някой ви е разсеял, за да даде време на крадеца да ви ограби, го последвайте, докато не срещнете полицай. Подобни съучастници обикновено са добре известни на властите жени и деца.
 
Не се паникьосвайте ако ви нападнат. Крадците искат само вашите ценности. В повечето страни нараняването и убийството на чужденец е много сериозно престъпление. Типичните улични престъпници не искат цялата власт да ги издирва.
 
Не използвайте сила, освен ако не е неизбежно. Нападналият ви най-вероятно е по-опитен от вас.
 
Не се доверявайте сляпо на хора в униформи и значки. Те може да са дегизирани крадци. Ако ви спрат и поискат да ви претърсят настоявайте да ви отведат в полицейско управление. 
 
Още няколко съвета за сигурност:   
  • За да разсеете крадците носете втори, празен портфейл.
  • Винаги искайте касови бележки от хотелите, когато плащате в аванс.
  • Не носете скъпи дрехи и бижута.
  • Старайте се да се обличате като местните и да не привличате излишно внимание.
  • Не приемайте храна и напитки, предложени ви от непознати. 


сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани интервюта
Вижте всички