Warning: declare(encoding=...) ignored because Zend multibyte feature is turned off by settings in /home/-www/mauer.hu/htdocs/safety_bg/BotDetect/CaptchaClass.php on line 2
| Safety.bg - Сигурното място
Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Полезно
Да платим или да не платим откупа за колата?
14.02.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

Повечето хора, сключили застраховка „Пълно автокакско” са на мнение, че тя е универсално средство за защита на автомобила и мисленето от типа „Какво, като я откраднат, нали ще ми я платят!?” е доста разпространено. Това обаче е сериозна заблуда, защото почти никой не чете договора, който подписва при сключване на застраховката. Застрахователните измами са това, което най-много притеснява застрахователите, затова те максимално защитават интересите си в договорите.


Да, в повечето случаи, застрахователите ще Ви платят колата, но първо трябва да им предоставите талона на автомобила, втори комплект ключове с дистанционна за алармена система, протокол от полицията и някои други. Ако след това отговаряте на всички изисквания на застрахователя и най-вече, ако имате „късмет“ колата да не бъде намерена, то след известно време (мин. 3-6 месеца) ще получите полагащата Ви се сума. През този период от време, докато се надявате колата да не бъде намерена, трябва да разполагате със свободни пари, за да можете да си купите друг автомобил. Колко обаче са хората, които имат подобна възможност?


Всичко това е много добре известно на крадците. Особено след смяната на регистрационните талони и затягането на мерките в КАТ срещу регистрациите на крадени коли и след въвеждането на задължителното условие от страна на застрахователите за маркиране на възли и детайли от автомобила, продажбата на крадена кола или разкомлектоването й с цел продажба на части, става все по-трудно, опасно и не чак толкова доходно. След разбиването на силовите групировки, прикрепения към тях престъпен контингент остана в болшинството си без препитание.

 

Не е сериозно да смятаме, че тези младежи ще станат примерни граждани. В момента колите се крадат основно за откуп. Бизнес – чист, доходен и без особен риск. Ако например сте собственик на скромно „AUDI 80”, за което сте платили около 5000 лв., застраховали сте за съответната сума и колата бъде открадната, почти сигурно е, че до няколко часа ще получите обаждане с въпрос: „Искате ли си колата обратно?”


Ако имате неблагоразумието да отговорите, че колата не ви интересува, защото е застрахована и ще ви я платят, то това би бил сериозен удар срещу реномето на крадците. И тъй като колата е открадната не с цел продажба (за такъв 10 годишен автомобил не могат да се вземат повече от 1000-1500 лв., дори и да я разглобите, а и да не забравяме, че колата е крадена, без регистрация и т.н.), а с цел получаване на откуп, който обикновено е около 30% от пазарната стойност на колата, то Вие ще трябва да бъдете „наказан”, за да може следващият им „клиент” да знае, че е по- добре да плати тези 1000 - 2000 лв. откуп и да си получи колата обратно невредима.

 

В какво се изразява „наказанието“? Да разгледаме договора за „Пълно автокаско” на една застрахователна компания:

 

 

От внимателното прочитане на текста стигаме до извода, че ако Ви демонтират например само двигателя и (или) скоростната кутия на автомобила, след което го изоставят на публично място, за да може да бъде намерен бързо от КАТ, стойността на намереното ще е за повече от 2000 лв. и щетите няма да бъдат поети от застрахователя. Известен е случай за искан откуп от 5000 лв. за AUDI A8, което бе намерено след няколко дни с блокиран двигател, поради шофиране с източено масло.

 


По материали от www.lesi-bg.com

 



сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани интервюта
Вижте всички