Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Полезно
Кои са Anonymous?
05.02.2012
Автор: Огнян Глушков
размер на шрифта 

Anonymous са група хора, без лидери и последователи, които споделят общи идеи и каузи. Името на групата произлиза от това, че интернет потребителите навсякъде по света могат да говорят и действат анонимно.

 

Целта им е предпазване на свободата на словото от корпорациите и правителствата. Anonymous се борят с корпорациите, които действат против сайта wikileaks.org и се противопоставят на законите за авторското право в интернет (SOPA и ACTA), защото считат, че „интернет трябва да е открит и свободен за всички“

 

Групата си служи с т.н. DDoS атака – атака за отказ на услуга. При този вид атака се атакува компютъра, който поддържа даден уебсайт. Чрез изпращане на голям трафик към този компютър се цели да бъде изчерпан ресурса му и съответният уебсайт да не може да бъде достъпен от потребителите.

 

 

На групата са преписани множество интернет атаки срещу правителствените сайтове на САЩ. 15минути след като служители на ФБР спряха уебсайтaза споделяне на файлове Megaupload.com, Anonymous блокираха сайтовете на Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР и страниците на американските звукозаписни компании.

 

„Ние от Anonymous започваме най-голямата си атака към сайтовете на правителството и музикалната индустрия. ФБР си мислеха, че ще се разминат с това, което направиха. Трябваше да ни очакват.“ беше написано в Twitter акаунт свързан с групата.

 

Днес, на 5-ти февруари, от Anonymousсвалиха сайта на ПРОФОН. По-късно достъпът до сайта беше възстановен.



сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани интервюта
Вижте всички