Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Министър Цветанов разговаря с директора на Сикрет Сървис Марк Съливан
20.11.2012
размер на шрифта 

Вече се подготвя създаването на съвместна оперативна група от агенти на Сикрет Сървис и служители на ГДБОП, които ще работят от България за противодействието на киберпрестъпления

През първия ден от посещението в САЩ българският министър на вътрешните работи разговаря и с директора на Сикрет Сървис – службата отговаряща за сигурността на американския президент и противодействаща на различни видове финансови престъпления. По време на срещата Марк Съливан и Цветан Цветанов изразиха общо становище, че нивата на сътрудничество между МВР и Сикрет Сървис са на изключително високо ниво. В подкрепа на това твърдение могат да бъдат приведени редица съвместни операции за противодействие на финансови престъпления, най-вече по отношение на т.нар. скимиращи устройства, посредством които се придобиват по престъпен начин парични средства и лични данни от кредитни и дебитни кредитни карти. И двамата ръководители споделиха мнението, че с подобна престъпна дейност се акумулират огромни по обем финансови средства, които захранват организираната престъпност със свежи капитали.


Директор Съливан изрази задоволство от наскоро проведените съвместни операции между Сикрет Сървис и ГДБОП по контролирани доставки на скимиращи устройства от България към Западна Европа и САЩ. В същото време той изрази безпокойство, че са налице примери, когато на уличени в престъпна дейност, някои от които и подлежащи на екстрадиция в САЩ за извършени конкретни престъпления, биват променяни мерките за неотклонение от „задържане под стража“ на „домашен арест“ или „подписка“, след което те се укриват и така избягват правосъдието. В тази връзка министър Цветанов, гл. комисар Флоров и прокурор Петрова направиха предложение за организиране на обучения, двустранни срещи на експертно ниво, както и обсъждания на най-добри професионални практики между представители на американската правоохранителна и правораздавателна общност от една страна и представители на МВР, прокуратурата и съда от друга, с цел извеждане на общи принципи и визии, утвърждаващи волята и върховенството на закона.


Директорът на Сикрет Сървис изрази висока оценка за ролята и мястото на звеното по противодействие на киберпрестъпленията в ГДБОП. Израз на такава висока оценка е взетото решение и стартиралата подготовка за създаване на съвместна оперативна група от агенти на Сикрет Сървис и служители на ГДБОП, които да работят от България за противодействието на киберпрестъпления. Идеята за подобно специализирано, високотехнологично и добре подготвено звено беше лансирана по време на посещението на секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано в България, но след срещата днес вече са в ход конкретни действия в тази насока. В заключение директорът на Сикрет Сървис заяви, че „ние сме представители на две държави, но работим като един отбор“.



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички