Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Очакват се над 10 пъти повече сигнали за кибер нападения тази година
24.10.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

Миналата година са направени 51 сигнала за значителни кибер нападения в 11 европейски държави. Според проучването на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (European Network and Information Security Agency, ENISA) тази бройка ще се увеличи над 10 пъти, след като подаването на отчети от страна на отделните държави стане задължително.

Държавите, членки на ЕС, вече са задължени да подават годишни отчети за по-важните кибер нападения и спирания в информационните системи в страната към ENISA и Европейската комисия. Именно поради тови се очаква броят на сигналите да се увеличи значително. Според отчета, 47% от кибер нападенията са следствие на повреда в софтуера или хардуера, а при 33% виновна е била трета страна.

Над 60% от сигналите са били свързани с мобилни телефони или мобилен интернет, като те са оказали влияние върху най-много хора, над 300 000. От отчета става ясно, че услугите на мобилните оператори зависят в голяма степен от доставчиците на електроенергия. Както се знае, базовите станции за 3G издържат на акумулатори едва няколко часа, а при зачестилите природни бедствия (наводнения, бури и др.) спирането на електрозахранването често е много по-дълго. Това води до продължително прекъсване на комуникациите, което застрашава и обществената сигурност.

 

Снимка: sxc.hu
 



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички