Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Първата Световна Кибервойна вече е факт
11.06.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

От години може да се чуе за тайни акции, които се провеждат в Интернет. Независимо дали става въпрос за Китай, САЩ или Русия, винаги е било налице подозрението, че нещо тайно се случва зад кулисите. Неотдавна стана ясно, че правителството на САЩ е поръчало изработката и използването на вируса Стъкснет. С това практически започна Първата Световна Кибервойна.

На източния фронт кибервойската на Северна Корея направи опит за атака срещу летище Инчеон в Сеул с помощта на вируси, разпространявани чрез компютърни игри. Корейската полиция арестува 39 годишен мъж, който през месец септември 2009 година е пътувал до Шенянг (Китай), където е взел „заразените“ игри от представител на севернокорейска фирма.

На северния фронт също се случват интересни събития. Правителството на Канада официално призна, че киберпрестъпниците са по-голяма заплаха за икономиката, отколкото са предполагали, а държавата не разполага с необходимите средства – и финансови, и технологични – за оказване на ефективна съпротива.

На средния фронт, в Европа, Дания – позовавайки се на реално съществуващото военно положение – направи предложение за създаване на европейски център за борба с киберпрестъпността.

Тези дни под прицел беше Лондон. Интернет центърът на Британската империя (London Internet Exchange) беше парализиран за няколко часа от Атака за отказ на услуга (DDoS – distributed denial of service). Лондонската организация осигурява peering-a за най-големите британски интернет доставчици, така атаката засегна и компаниите, и техните клиенти.

На Южния фронт Китай нападна Обединеното Кралство. Масивната DDoS атака срещу британския доставчик 123-reg, обслужващ над 1,4 милиона интернет страници, беше стартирана от Китай.

„Старата“ Европа обаче не иска да се концентрира единствено върху защитата. След почти шест години подготовки, най-голямата икономика в ЕС, Германия, създаде специален отряд за борба срещу кибератаките. Специализираният военен отряд ще може да извършва и нападения срещу киберпрестъпници, които нападат ключови инфраструктури или провеждат шпионска дейност.

Според Евгений Касперски, собственик и основател на Kaspersky Lab, само субсидирани от държавата програмисти могат да създадат толкова съвършени вируси като Флейм. Касперски сравнява появилият се неотдавна вирус със Стъкснет, който според него е създаден от САЩ и Израел (Израел отрича). Това доказва и предишната му теза, според която най-опасни са случаите, когато национални правителства създават и пускат в Интернет вируси. Според антивирусния специалист през този век най-опасните оръжия ще са кибероръжията.
 

Снимка: sxc.hu



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички