Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Силно земетресение разлюля София*
22.05.2012
размер на шрифта 

Днес, 29.05.2012г. бяха регистрирани нови силни трусове на територията на България и Италия.У нас с магнитуд от 3,8 по Рихтер, а в Италия 5,8 по Рихтер, където има информации и за загинали.

 

Силно земетресение разтърси София в 3 часа през нощта на 22 май. Първият трус е бил със сила от около 5,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът е на 9 км юг-югозапад от Перник и е с дълбочина 10 км. Земетресението е усетено в почти цялата страна.

 

Няма данни за разрушения на критичната инфраструктура. Проверени са стените на големите язовири в региона, няма нанесени щети по тях.

 

Сред няколкото последващи труса, най-силен е бил този в 4:30 часа, със сила от 4,9 по Рихтер. Експерти споделят, че серията последващи трусове са косвено доказателство за това, че най-силният трус е преминал.

 

Не е засегната пътната инфрастуктура, сигурно е състоянието на язовирите в района - показа щателен оглед.

 

Обстановката в област Перник постепенно се нормализира, но заради щетите по сградния фонд от 8 часа тази сутрин бе обявено бедствено положение и въведен планът за действие при земетресение. Сформираният на място кризисен щаб работи под ръководството на областния управител. В него има представители на местната и изпълнителната власти, които заедно координират действията за преодоляване на щетите от бедствието. Кметовете на общини създават организация за формиране на комисии за оглед на пострадалите сгради.


До момента няма данни за сериозно пострадали при земетресението, като през медицинските центрове в Перник и Радомир са преминали за преглед около 60 човека с леки наранявания и уплах.

 

Няма осование за безпокойство относно състояннието на язовирите в района. Щателен оглед показа, че няма нанесени щети и водните обеми са ниски.



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички