Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Димитър Георгиев: Надеждността на енергопреносната система е пряко свързана с националната сигурност
21.02.2012
размер на шрифта 

Заместник министърът на вътрешните работи взе участие в кръгла маса на тема „Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие”

Отговорността за сигурността на енергопреносните системи, които са част от критичната инфраструктура на страната и на които разчита цялото общество, е поверена на всички нас, заяви заместник-министър Димитър Георгиев. Той взе участие в организираната по инициатива на Камарата на строителите в България кръгла маса на тема „Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие”.

 

Георгиев поясни, че въпросите за рисковете и заплахите за енергийната инфраструктура на страната добиват особена значимост във връзка с възникналите напоследък бедствени ситуации. Като пример посочи спрялото електрозахранване на с. Мугла, прекъснало подаването на питейна вода към курортен комплекс „Пампорово”. Проблемите, с които се сблъскахме, ясно показаха необходимостта от надеждност и устойчивост на енергопреносната система. Водено от това разбиране, МВР е извело противодействието на престъпността, свързана с посегателства върху съоръжения и инфраструктура от електропреносната система, като един от приоритетите в своята работа, подчерта Георгиев. Разработени са процедури за обмен на информация и планиране на съвместни действия с компаниите и фирмите - собственици на съоръжения от електропреносните и електроразпределителните системи за пресичане и ефективно противодействие на кражбите на кабели и съоръжения.

 

В контекста на разработваните ежегодни планове са залегнали мерки, свързани с подобряване на взаимодействието с електроразпределителните дружества, контрол върху обекти и фирми за изкупуване на черни и цветни метали, както и на лица, които се занимават с тази дейност, без да имат право за това. Периодично се провеждат специализирани полицейски операции за установяване на незаконни изкупвателни пунктове и пресичане на тяхната дейност. Резултатността е налице - през 2011 г. се отчита спад от 26% на тези престъпления. Анализът на разкритите криминални деяния показва, че те се извършват предимно от безработни и хора с нисък социален статус, от малолетни и непълнолетни.

 

Зам.-министър Димитър Георгиев изрази категоричната позиция, че отговорността, която институциите са поели за гарантиране на сигурността на гражданите, изисква системeн подход към надеждността на енергийната инфраструктура във всички нейни аспекти - изграждане, поддръжка и опазване от престъпни посегателства.
Това бе и обединяващата идея на участниците във форума, които се очертаха стъпките за подобряването на състоянието на енергийната инфраструктура в столицата - предизвикателство, което може да се реализира само и единствено в партньорство. В тази посока са наложителни спешни мерки и инвестиции, които в дългосрочен план ще развият българската икономика и ще осигурят спокойствие на гражданите.


Кметът на София Йорданка Фандъкова  изведе още два аспекта, свързани с подобряването на енергийната инфраструктура на столицата - енергоспестяването и енергоефективността. Тя подчерта, че те са залегнали като приоритет в програмния период на общината за бъдещата визия на София - общи партньорски усилия в изграждането на модерна и качествена електропреносна мрежа, с изискването да се запазят социалните условия за гражданите.



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички