Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Галилео - навигационната система на Европа
08.02.2012
Автор: Огнян Глушков
размер на шрифта 

Галилео е европейската цивилна система за глобално позициониране, предлагаща висока точност. Тя е съвместима с другите две системи за позициониране GPS и Glonass, но за разлика от тях ще предостави услуга, достъпна дори по време на война.

 
Услугата на Галилео безплатно ще предоставя в реално време възможността за позициониране с грешка по-малка от един метър. Системата ще гарантира наличността на услугата дори и по време на екстремни ситуации. Тя ще уведомява потребителите в случай на проблем с някой сателит, което я прави подходяща за приложения, които изискват голяма сигурност, като направление на автомобили, управление на влакове и приземяване на самолети.
 
Първоначално се очакваше системата да функционира през 2012 г., но пускането й многократно се отлагаше. В момента се очаква да стартира през 2014 г. и да е напълно завършена през 2019 г.
 
Първите два сателита от програмата (GIOVE-A и GIOVE-B) бяха изстреляни в орбита респективно през 2005 и 2008 г. Тяхната цел е да тестват радио комуникациите на системата. На 21 октомври 2011 г. бяха изстреляни първите два от четирите IOV сателита на програмата. Един от тях носи името на деветгодишната Наталия, която спечели конкурса за детска рисунка, организиран от Европейската комисия. Предстои да бъдат изстреляни другите два сателита през 2012 г.
 
След тази фаза, по средата на десетилетието, ще бъдат изстреляни 14 сателита, които ще предоставят първоначалната функционалност на системата. Броят на предлаганите услуги ще нараства до края на десетилетието, когато всички сателити на програмата ще бъдат в орбита.
 
Завършената система Галилео се състои от 30 сателита (27 активни и 3 резервни), позиционирани в три кръгови орбити, разположени на 23 222 км височина.   
 

Снимка: Европейска космическа агенция



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички