Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Новини
Действителност и статистика при пожарите
24.01.2012
Автор: Огнян Глушков
размер на шрифта 

 

Всеки ден в Европа около 12 души стават жертва на пожари, а 120 са тежко ранени. Проучване на Световната здравна организация твърди, че всяка година загиват 300 000 души от изгаряния, станали при пожар. Най-застрашени са децата и възрастните, защото те не са толкова способни да избягат в случай на пожар.

 

Най-малко 94% от смъртните случай са се случили в сгради и 5% в транспортната система. Общият размер на преките и непреки щети, нанесени от пожари са около 1% от БВП на развитите страни.

 

В САЩ през 2009 са регистрирани над 1,3 милиона пожара, в които са загинали 3010 души и са ранени още 17 050. Във Великобритания, за периода 2010-2011, 321 души са загинали (212 в пожари, станали в сгради), а 7400 са ранени. 36 000 пожара са избухнали в домове, а още 21 000 в други сгради. Загубите на Англия и Уелс възлизат на 7 милиарда паунда.

 

В модерните жилища, където стаите са пълни с мебели, има разнообразие от електрически уреди (предимно изработени от пластмаса), пожарите могат да се развият бързо и агресивно.

 

Статистиката, отнасяща се до пожари и техните последици се събира по множество начини (данни от пожарните служби, застрахователни искове, болнични статистики, пилицейски доклади и държавни проучвания). Различните държави третират тази информация по различни начини. Дори статистиката за смъртните случаи, причинени от пожари, могат да се различават. Това се дължи на различното интерпретиране на информацията. В някои държави към тази статистика се прибавят всички смъртни случаи, свързани с пожари, докато в други само тези, който са станали по време или кратко след пожара.

 

В резултат на това е много трудно да се сравнят статистиките между страни и да се добие цялостен поглед в световен мащаб.

 

Отчитането на пожарите е много по-обширно в развитите страни. Те имат структурирани статистически служби и добро покритие на инцидентите от противопожарните служби и от застрахователните компании, което подсигурява, че повечето инциденти се отчитат по някакъв начин. Това означава, че ниския брой на регистрираните пожари в развиващите се страни може да се дължи на лошо отчитане.

 

Най-подробната колекция от статистики е предоставена от Международната асоциация за пожарна и спасителна служба и Женевската Международната асоциация за изследване на застрахователните икономика.



сподели по
Предишна новинаСледваща новина
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани новини
Вижте всички