Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
На фокус
Сигурността на Европейското първенство по футбол е огромно предизвикателство за организаторите
08.06.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

Обезпечаването на започващото на 8-ми юни Европейско първенство по футбол в Полша и Украйна изисква невероятни усилия от страна на организаторите, които трябва да се грижат за сигурността на близо 1 милион чуждестранни гости и почти толкова местни запалянковци.

 

Полските и украинските организатори трябва да надзирават не само стадионите, обществените места и заведенията, но и пътуващите между двете държави, които са и най-критичния фактор. За организаторите е от изключителна важност европейското първенство по футбол, организирано за първи път в страни зад някогашната Желязна завеса, да бъде успешно, и са готови на всичко това да бъде така, въпреки че досега никога не са се изправяли пред обезпечаването на сигурността на толкова мащабно събитие

 

И в двете страни хеликоптери и изстребители ще контролират въздушното пространство. Само във Варшава се очакват 2300 чартерни и 13 800 редовни полети, които ще генерират пътникопоток от 60 000 души на ден. „Въведена е забрана за полети във въздушното пространство над стадионите, хотелите и тренировъчните лагери, в които ще са настанени отборите, като нарушителите ще бъдат принуждавани да кацат, а при необходимост не е изключено и използването на оръжия“ – заяви Lech Majewski, генерал на ВВС. Все пак засега няма индикации за реална опасност от терористични актове.

 

Има обаче притеснения относно футболните хулигани, въпреки че предишните Европейски първенства протекоха сравнително спокойно. Полската полиция се притеснява единствено от твърдото звено от около 5000 души, основно от Краков, който остана извън градовете, където ще се провеждат мачовете, които вече се опитаха да организират безредици на тренировка на холандския отбор. Благодарение на уместната намеса на органите на реда, до инцидент не се стигна. Властите предварително са се подготвили, като през изминалите седмици на мачовете от местното първенство бяха задържани повечето от „старите познайници“ от групите на т.нар. футболни запалянковци.

 

Полската полиция е осигурила над 10 000 полицая за охрана на събитията, а в акциите ще взимат участие и военни. Работата им ще бъде подпомагана и от полицаи от страните, участващи в първенството, като по този начин ще могат предварително да се отстраняват познатите хулигани, пристигащи от техните страни. За целта по шенгенската граница на Полша временно е възстановен граничният контрол.

 

Специалните части ще бъдат оборудвани със специални бронижилетки, мобилни разпръсквачи на сълзотворен газ, както и със специални патрони с червена боя.

 

Украйна също не иска да поема излишни рискове – 23 000 полицаи, десетки хеликоптери и изстребители, както и 10 мобилни станции с ракети на ПВО. Съдилищата ще поддържат 24-часов режим на работа, за да могат веднага да реагират на възникналите казуси.

 

Има обаче един фактор, който и самите власти признаха, че трудно могат да контролират, а именно проституцията и вървящите с нея ръка за ръка кражби. Според социалните власти на Украйна в страната над 1,5 милиона души живеят от секс индустрията, като 20% от тях са непълнолетни.

 

Снимка: www.sxc.hu



сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички