Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
На фокус
Държавната тайна
18.04.2012
Автор: Милен Иванов
размер на шрифта 

За да бъде опазена една тайна от древни времена се спазват два принципа. Тайната се поверява на проверени и лоялни хора, а те трябва да знаят как да боравят с нея. С развитието на разузнаването и контраразузнаването към начините на защита на тайната са добавени още няколко, свързани главно с техническите средства за разузнаване и защита, но първите два принципа не са променени и се считат за основни. Фирмената или държавната тайна се опазват по един и същ начин, използват се едни и същи принципи, просто конкретните мерки за защита могат да бъдат различни.

 
България като държава има сериозни традиции в опазването на държавната тайна. С приемането на Закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ през 2002 година, за първи път защитата на държавната тайна бе описана в закон и с наличните правилници, наредби и други подзаконови актове се положи началото на изграждането на ясна система от мерки за защита и контрол. Въпреки изградената стройна система, обаче, държавната тайна не стана по-добре защитена. Например – толкова години след влизането на закона в сила, само за няколко месеца три емблематични случая станаха широко известни в медиите. За съжаление и трите са свързани с правителството и народното събрание . Последният широко отразен случай е със справките на ДАНС и бившия премиер Сергей Станишев. Какво точно се е случило с тези документи, кой и дали е виновен ще изясняват ДАНС и прокуратурата.
 
Много хора все още не знаят как се работи с класифицирана информация и нямат изградени необходимите трайни навици за това. Някой от тях са работили с такава информация отдавна, други никога и почти никой от тях не е преминал обучение, за да се запознае с новите правила и изисквания, заложени в модерната система за опазване на държавната тайна.
 
Нека да започнем с едно противоречие в закона за защита на класифицираната информация, а именно, че съгласно чл. 36 от него, никое лице няма право на достъп до класифицирана информация единствено по силата на своето служебно положение. Изключение обаче, и то според закона има за: председателя на Народното събрание, президента на Република България, министър-председателя, министрите, главния секретар на Министерския съвет, народните представители, съдиите от Конституционния съд, съдиите, прокурорите, адвокатите и следователите. Тези лица, считано от момента на встъпването им в длъжност, получават по право достъп до всички нива на класифицирана информация за срока на заемане на длъжността им. Не се извършва проучване за надеждност и на лица при или във връзка с осъществяване на конституционното им право на защита. 

« Назад Страница 1 от 2 Напред »


сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички