Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
На фокус
Последици от пожари
18.01.2012
Автор: Огнян Глушков
размер на шрифта 

 

Горящо канапе може да обгърне цяла стая в пламъци за четири минути, пълнейки дома с гъст, тъмен пушек и отровни газове. За този период температурата може да надвиши 1400°С.

 

Точка на възпламеняване

 

Горящо, нетретирано против пожар канапе може да достигне температура на пламъка от 2000°С, отделяйки топлина равна на 1500kWслед четвъртата, и 3600kWслед шестата минута горене. Само минути след началото на домашния пожар тази топлина ще покачи температурата на пламъците, пушека и газовете в стаята до ниво, което ще възпламени всички горящи предмети (около 600°С). В този момент смъртта на всички, намиращи се в стаята, е неизбежна.

 

Помисляли ли сте си какво би представлявал пожар във вашето жилище?

 

Популярно е погрешното схващане, че човек ще се събуди, закашляйки се от дима, или от звука на чупещ се прозорец. Въглеродният окис е главният убиец при пожар. Той е безцветен, без миризма и без вкус. Причинява дълбока наркоза, което кара хората да спят в безсъзнание преди огъня да ги събуди. Това може да стане дори далеч от източника на пожара, дори ако огънят е затихнал с незначителни последици в стаята, в която е започнал.

 

Освен въглеродния окис, друг наркотичен газ, който се отделя в големи количества, по време на всеки пожар, е водородният цианид. Голямата му концентрация в пушека може да доведе до нообратими здравословни проблеми, причинени за много кратко време, както и да доведе до смърт само за минути.

 

Диоксините и фуранитесе формират в сравнително малки количества, най-често при неочаквани пожари, но също могат да имат дълготрайни последици върху здравето и околната среда.

 

Как да намалим токсичността на случайните пожари?

 

Токсичните емисии при пожар могат да бъдат значително намалени, ако стоките и строителните материали са от негорящи материали, като така забавят горенето.

 

Проучване, проведено през 2004 от  Националнияинститут за наука и технологиив САЩ, разглеждащо условията за развиване на пожар в домашни условия, показва, че емисиите на пушек и токсични газове са много по-ниски при тлеещите предмети от тези, които се развиват при същите предмети и мебели, когато горят с пламък. Противопожарните материали забавят значително достигането на условия за пламъци.



сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички