Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Полезно
Мерки за сигурност при пътувания
27.02.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

Пътуванията до далечни и непознати места могат да бъдат изключително зареждащи и вълнуващи. Много е важно да вземете необходимите мерки за сигурност, както преди отпътуването, така и по време на самото пътешествие, за да останат само приятните спомени.

Преди да отпътувате непременно сключете здравни, а ако сте с автомобил и пътни, застраховки. Сумите са смешно ниски спрямо проблемите, които може да имате при липса на застраховка.

Непременно се запознайте с действащото законодателство и обичаите в страните, в които ще пътувате, тъй като нарушаването им може да има много по-строги наказания отколкото в България. Особено много трябва да се внимава с алколохните напитки и психотропните вещества, имайте предвид, че в много страни употребата и търговията с тях е строго забранена, а в някои страни може да получите дори доживотна присъда. Ако приемате лекарства, непременно носете и лекарското становище. Също така никога не пренасяйте чужд багаж – дори и на приятел – когато минавате през граници. Ако ви арестуват, независимо по какво обвинение, непременно искайте да ви свържат с най-близкото българско консулство.

В страни с ниско ниво на здравните услуги, освен ако няма непосредствена заплаха за живота ви, поради опасността от заразяване с опасни болести (например при хирургически интервенции, кръвопреливане) не ползвайте услугите на здравните заведения. Преди отпътуването ви непременно се ваксинирайте срещу потенциално опасни болести като хепатит А и В, малария и др. Имайте предвид, че много от ваксинациите трябва да започнат месеци по-рано.

Къде да държим пари, паспорт, ценности?

Винаги дръжте документите си на сигурно място у вас: в затворен вътрешен джоб или в чантичка през кръста. Никога не давайте, дори и на представители на органите на властта, да ви отнемат паспорта, или ако го направят, то изисквайте да ви издадат документ за това.

Никога не носете на едно място, например в портфейл, цялата налична у вас сума в брой, а винаги ги крийте на различни места. Ако сте няколко души, разпределете ги помежду си. Ако пътувате сами, то дръжте малки суми  на няколко места, напр. във вътрешни джобове, в обувките, в чантичка през кръста. Ако сте с кола, дори е добре да скриете част от парите – естествено не на видно място - и в нея.

Никога не разчитайте само и единствено на пари в брой, носете си и банкова карта, от широко разпространена и приемана в света марка, с достатъчна, но не прекалено голяма, сума по сметката. Днес, дори и в най-затънтените краища на света може да откриете банкомат или да платите с карта.

При по-дълги пътувания, особено в страни с висока престъпност, избягвайте да носите скъпи бижута, които могат да привлекат вниманието на неподходящи хора.

Разбира се, не забравяйте да защитите и дома си преди да отпътувате.

10 неща, които да направим за подсигуряване на дома при по-дълго отсъствие



сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани интервюта
Вижте всички