Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
B2B
Правните последствия от видеонаблюдението
06.02.2012
размер на шрифта 

Преди да инсталирате система за видеонаблюдение в офиса, не забравяйте да проверите правните въпроси.

 
Камерите за видеонаблюдение вече са не само лукс, но и необходимост за малкия и големия бизнес, не заради една или две причини. Те предпазват бизнеса ви и подсигуряват спокойствието, подобряват продуктивността и могат да бъдат стратегическо предимство. Системите вече са много по-достъпни финансово и има широка гама от продукти, така че всеки потребител да намери подходящият клас за своите нужди и възможности. Но, преди да поставите камери пред вратата или в магазина си, проверете легалните особености, които трябва да бъдат спазени.
 
Има много закони, срещу злоупотребата с правата на човека и личната свобода. Например, не можете да записвате някого в баня, тоалетна, съблекалня, хотелска стая или други места, където бихте нарушили правото на лично пространство.
 
Публичните пространства вече се разглеждат по друг начин. Камери за видеонаблюдение могат да се поставят в лобита, зали, чакални и други общи помещения. В зависимост от спецификата на вашия бизнес, законът се изказва различно. При всички положения обаче, задължително за всякакъв тип обекти е поставянето на предупредителен знак за наличието на такава система, която да гласи, че мястото е под постоянен видеоконтрол.
 
Винаги обаче, може да се получи „сива зона“, където, поради особеностите на помещенията, камерите да обхващат в периферията и зоната пред тоалетната или стаята за почивка. Ако помещенията са малки и това не може да бъде избегнато, достатъчно е, да уведомите служителите си, които да дадат съгласието си, да бъдат заснемани на територията на офиса.
 
Ако става въпрос за по-специфични организации като болници, здравни заведения или училища, трябва допълнително да проучите законите, защото в тези институции, трябва да се спазват строго конкретни правила за работа на системите.
 
Нека обаче, всички тези условия не ви откажат от идеята, да обзаведете вашия бизнес със система за видеонаблюдение, не забравяйте, че ако отделите малко повече време за подготовка, тя ще ви осигури спокойствие, защита, повишаване на дисциплината и продуктивността на служителите ви.
 
Източник: NRJsoft


сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички