Warning: declare(encoding=...) ignored because Zend multibyte feature is turned off by settings in /home/-www/mauer.hu/htdocs/safety_bg/BotDetect/CaptchaClass.php on line 2
| Safety.bg - Сигурното място
Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
На фокус
Наводненията или земетресенията причиняват повече щети?
02.10.2012
Автор: Георги Андонов
размер на шрифта 

Причинените от наводненията щети вече са съизмерими с щетите от земетресенията, твърдят от Swiss Re.

В световен мащаб наводненията засягат над 500 милиона души годишно и драстично се увеличава броят на подадените искове за обезщетения към застрахователните дружества.

Статистическите данни показват, че докато през 70-те години на миналия век щетите са възлизали на 1-2 милиарда долара, то през 2011 година сумата е вече над 15 милиарда долара.

Най-големи са били щетите през 2011 година, основно в следствие на земетресението от 9-та степен по Рихтер в Япония през месец март.

Скорошните наводнения в Тайланд, Филипините и Австралия показаха, че щетите, които причиняват този вид катастрофи, надхвърлят щетите от земетресения или урагани.

При определяне на щетите от природни катастрофи от ключово значение са честотата на катастрофите и гъстотата на населението. Земетресението в Коста Рика, станало неотдавна на 150 км от Сан Хосе, беше най-силното в този регион през последните 30 години. Столицата Сан Хосе има население от около 366 000  души. Земетресението не причини сериозни щети и жертви, тъй като районът е сравнително слабо населен, а и епицентърът е бил на относително голяма дълбочина. Изхождайки от силата на земетресението, Pacific Tsunami Warning Center обяви тревога от цунами за тихоокеанската брегова линия на Коста Рика, Никарагуа, Панама, Мексико и Чили, но по-късно беше отменена. Въпреки, че местният център за установяване на щетите издаде предварителни данни за причинените щети, оценяването им все още не е завършило.

Според доклада на Swiss Re щетите, причинени от наводнения, зависят основно от ръста на населението, гъстотата на сградите и от промяната на климата, които са и причина за ръста на щетите и изправят застрахователиня сектор пред нови предизвикателства.

Според Jens Mehlhorn, експерт на Swiss Re по наводненията, и един от авторите на доклада, тайландските наводнения са добър пример за характерните напоследък природни катастрофи, които засегнаха застрахователите с щети от 12 милиарда долара. Тази сума се равнява на 1800 процента от годишните приходи от имуществени застраховки за цялата страна.

Една от задачите на застрахователите е да управляват и други, свързани с катастрофите рискови фактори, като например възникналите проблеми в продоволствените вериги, които са често явление при природни катастрофи. Например, при събитията в Тайланд, специалистите от Swiss Re определиха няколко индустриални клъстера, които са от ключово значение за глобалните продоволствени вериги, и са разположени в засегнати от наводненията райони. Определянето на тези „горещи точки“ става с детайлна световна карта на наводненията.
Докладът на Swiss Re инструктира застрахователите относно намаляването на рисковите фактори и дава съвети относно участие в програми, свързани с изграждането на диги, градски устройствени планове и международни програми за застраховане срещу наводнения.
 



сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани статии
Вижте всички