Първата информационна медия за сигурност, защита и безопасност
Полезно
Врагът във вашия джоб
18.04.2012
Автор: Николай Цапрев
размер на шрифта 

Случвало ли ви се е да получите позвъняване на вашия GSM от познат, който ви е набрал без да иска и да слушате разговора му с други хора в реално време, без той да знае за това? А вие да наберете някого без да знаете, че сте го набрали? Всеки от нас има много такива случаи. Как завършват те и как ги възприемате вие? Понякога това са поводи за шеги и закачки, повечето пъти ги приемаме с досада, но има случаи, които са ни коствали неприятности… Всъщност, това е може би най–малкия проблем, който вашите GSM апарати могат да ви поднесат.

Толкова сме свикнали с GSM-а, че когато го забравите, когато няма покритие или внезапно свърши батерията се чувствате некомфортно, сякаш сте без ръка.

В тази статия няма да разглеждаме медицинския аспект на вредата и ползата от мобилните телефони. Там лекарите и операторите могат да спорят още дълго време. Ще се опитаме да щриховаме няколко проблема свързани с личната ви свобода, гражданските ви права и защитата на важната за вас информация. Всъщност докато апаратът е с вас и е включен вие непрекъснато и доброволно участвате в един “Биг брадър”. Някой по всяко време знае най-малкото, къде се намирате, с кого се срещате и с кого се движите, както и маршрута на придвижване.

Как става това и кой може да го направи?

Няма да коментираме възможностите на службите за сигурност. Това, което ще опишем е достъпно за голям кръг хора, които нямат нищо общо с националната сигурност. Повечето от по-скъпите модели телефони, притежаващи GPS имат така наречения A-GPS. Това не е нищо друго, освен позициониране чрез базовите станции на мобилните оператори, без да се използва сателитен сигнал. Придвижвайки се по терена на обхват на една базова станция, вие променяте своето местоположение. Понеже тези станции са с ограничен обхват, при движението телефонът ви се прехвърля от една към друга базова станция. Технологията е такава, че всяка базова станция, в чийто обхват се намирате знае приблизително посоката и разстоянието до Вас. Когато се придвижвате в град обикновено се свързвате с повече от една базова станция. Така лесно може да се изчисли приблизително вашето местоположение. Искате да знаете колко точно? Пуснете функцията AGPS на вашия телефон и сравнете мястото където той ще реши, че се намирате с действителното ви местоположение. Ще видите, че за големите градове на България грешката се движи от 10 до към 50-70 метра. Рядко повече. Извън градовете грешката може да достигне километър или малко повече. И така през целия ден или нощ вие сте оставили пътечка с вашите местоположения, не с точност до метър, но достатъчно точно, за да се види къде сте ходили. Тази пътечка се съхранява на сървърите на мобилния оператор, а част от нея може да е и в паметта на вашия телефон. Възможно ли е тази информация да бъде получена от друго лице – Да!


« Назад Страница 1 от 5 Напред »


сподели по
Предишна статияСледваща статия
Коментари
Тони Бонбони
07.07.2013 03:58:03
863 1023
Плява...Так ли изкарваш пари, г-н ВКР. Общи лафове, впечатляващи лаиците.

*Име:
email:
*Коментар:
*Код за сигурност:
 
CAPTCHA
Reload the CAPTCHA code
Всички полета със * са задължителни
 Добавете коментар
Спонсорирани интервюта
Вижте всички